SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Lomma Friidrottsklubb
Börja tävla
Har du aldrig tävlat förut så är den här guiden till för dig! Här finns massor med tips och saker som kan vara bra att veta när man tävlar. Om du bestämt dig för att ställa upp i en tävling så prata med din tränare om vilka grenar som skulle passa för dig att vara med i.
Tänk på att du måste ha betalat medlemsavgiften för att få tävla och läs också de allmänna tävlingsregler vi har.
 
Anmälan
När man vill tävla anmäler man sig alltid till sin tränare eller via det anmälningsdokument som finns på denna hemsidan i anslutning till tävlingen. Vanligtvis vill klubben som arrangerar tävlingen ha in alla anmälningar senast två veckor före tävlingen så tänk på att anmäla i god tid till din tränare att du vill tävla så att de hinner få in din anmälan i tid.
 
Tävlingskläder
Det blir mycket roligare om du visar din klubbtillhörighet så kan de andra i klubben hjälpa till att heja fram dig! Har du ett tävlingslinne kan du använda det annars går den gula Lomma FIK 
T-shirten bra. Vi vill att du helst använder svarta shorts till.
 
Tävlingsklasser
Allt tävlande för barn och ungdom sker i åldersklasser. P = pojkar, F = flickor. F9 betyder att det är en flicka som fyller nio år under innevarande år. Ibland slår man ihop åldersklasserna två och två. T.ex. kan en tävling gälla klasserna P8, P10 och P12. Den som är P9 får då tävla i klassen P10 och tävla mot de som är ett år äldre. Vilken dag på året man är född spelar ingen roll utan man går enbart på året.

 

Observera att för inomhustävlingar på hösten tävlar man i den klass man kommer tillhöra under kommande sommarsäsong. Dvs en flicka som fyller eller har fyllt tio år under innevarande år tävlar i F11-klass på en inomhustävling på hösten.

 
PM och Tidsprogram
I tävlingens PM står det vilka regler som gäller för tävlingen så läs igenom det noga.
Tidsprogrammet blir ofta klart några dagar före tävlingen och finns att få hos din tränare eller så kan du hitta det på internet på arrangörsklubbens hemsida. 
 
Avprickning
Vanligtvis är det så att deltagare i löpgrenar skall anmäla att man ska springa senast en timme före start. Beroende på tävling så görs detta digitalt via easyrecord eller genom att signera sitt namn på avprickningslistan som ofta finns på en anslagstavla. På anslagstavlan sitter alla anmälningar uppdelade i åldersgrupper och grenar. Leta upp ditt namn och signera att du är där. Håll tiden med avprickning. Har man inte gjort detta i tid riskerar man att inte få vara med. När man prickar av sig kan man samtidigt skriva upp sin bästa tid, om man har någon. Seeding görs efter dessa uppgifter så vet du din tid så skriv upp den.
 
Nummerlapp
I vissa tävlingar använder man nummerlapp. Nummerlappar hämtas vanligtvis ut klubbvis och det står i tävlingens PM var. Nummerlappen ska man bära framtill på sin tävlingsdräkt.
 
Uppvärmning
Det är viktigt att du gör en ordentlig uppvärmning precis som inför en träning så att du inte riskerar att skada dig. Det är olika hur lång tid det tar från person till person att värma upp men räkna med 40-60 minuter. I den här tiden ingår jogg och stretch och därefter löpskola. Sedan beroende på vilken gren du ska tävla i så är det dags att mäta ut en längdansats eller prova ut startblock. Tänk dock på att startblock är frivilligt att använda.
 
I längdhopp provhoppar man och stegar in sin ansats senast i samband med uppropet men gärna innan om gropen är ledig. Ta med något till att markera starten av din ansats t.ex. tejp, vattenflaska eller någonting annat. Om det finns mer än en längdhoppsgrop så läs i PMet eller fråga någon funktionär om var du skall vara. Samma sak gäller om du ska stöta kula. Tänk på när du stöter kula att du ska backa ut efter stöten så det inte blir övertramp av misstag.
 
Upprop
Normalt är det upprop 15-20 min före start vid respektive grens tävlingsplats dvs. vid 60 meters starten, vid längdhoppsgropen, vid kulringen osv. I löpningen får man reda på vilket heat och vilken bana man skall ha. I övriga grenar får man reda på i vilken ordning var och en tävlar.
 
Det är viktigt att du har en vuxen hos dig som kan hjälpa dig hela dagen. Det är mycket att tänka på och mycket nytt och att tävla kan dessutom vara mycket nervöst. När man får mer tävlingsvana och blir äldre fixar man det mesta runt en tävling på egen hand men i början är det en trygghet att ha en vuxen med sig som kan hjälpa en. Det finns nästan alltid ledare från Lomma FIK på plats men kan inte räkna med att de kan vara hos dig hela då de har hand om många aktiva samtidigt.
 
Att gå till final
Beroende på upplägget på tävlingen så kan tävlingen inkludera en final och då brukar principen vara i teknikgrenar (tex längdhopp och kula) har alla tre försök. Därefter går de åtta bästa till final. Finalen går normalt direkt efter försöken. Funktionärerna meddelar vilka som gått vidare. I löpgrenarna får man lyssna efter högtalarutrop och läsa på resultattavlor för att få reda på i fall man gått vidare. Är det många startande kan det finnas både semifinal och ibland A och B final.
På vissa tävlingar har alla deltagare t.ex. 4 försök i teknikgrenarna och alla får springa ett finallopp. Vad som gäller på varje tävling brukar stå i PMet så läs där vad som gäller.
 
Och så håller vi ihop och hejar på varandra så blir det jättekul!
 
LYCKA TILL!